Warning: define(): Argument #3 ($case_insensitive) is ignored since declaration of case-insensitive constants is no longer supported in /data/web/virtuals/105727/virtual/www/subdom/fondy/wp-content/themes/alcapone/includes/ar-menu-icons/ar-menu-icons.php on line 42
S kým založit svěřenský fond? – Dominik Fojtů

S kým založit svěřenský fond?

S kým se poradit před vznikem svěřenského fondu? Kdo by měl zajistit jeho založení a být k dispozici během života fondu? Není lehké si vybrat, za kým jít. Tím spíš, že se zvolenému člověku budete svěřovat se svými plány a leckdy i starostmi.

V poptávkách a při úvodních rozhovorech se zakladateli opakovaně zaznívá otázka, kdo je ten vhodný. Nejeden klient váhá, zda jít za notářem, advokátem nebo poradcem–neprávníkem, který se specializuje na správu majetku. 

Svou roli hrají obavy. Notáře lidé mnohdy vnímají jako úřad, který rozhoduje o dědictví. Advokáta pak coby filmového povýšence z koženého křesla. Případně podléhají marketingu, podle kterého jsou advokáti a notáři sice profesionálové, ale odtržení od praxe. Výsledný fond prý nebude fungovat (ať už to má znamenat cokoli).

Mé doporučení je jednoduché: raďte se s odborníkem a buďte otevření. Advokáti i notáři mají zákonnou povinnost mlčenlivosti. Svěřit se jim můžete s čímkoliv a oni to musí respektovat. Navíc se během svého profesního působení už setkali s celou plejádou životních situací, které museli ošetřit ve smlouvách a vybojovat před soudy. Přinášejí tak širší zázemí, i když se  v současnosti specializují na jednu vybranou oblast.

Ať už zvolíte kohokoliv, proberte s ním všechno, co požadujete. Projděte každý krok, každý kus majetku. Sami rychle zjistíte, kdo je praktický, opírá se o zkušenosti a poskytuje vám službu. A kdo vám totéž pouze slibuje nebo se vám snaží prodat službu jinou.

Zpět na výpis